28 Januari, 2012

BIADAP PUNYA BUDAK!

Apa yang budak depan meja aku ni cari dari tadi. Bawah meja, bawah kerusi. Dia hilang barang agaknya. Kelam kabut! Sekejap-sekejap dia tanya member sebelah, kiri kanan.

Budak depan ni bukan betul sangat. Namanya je perempuan, tapi kuat menyakat lecturer mengalahkan perangai student laki. 

Ya, dia jarang sekali berbual dengan aku yang dah lama duduk belakang kerusi dia ni. Aku tahu dia labelkan aku 'budak baru' padahal aku cuma masuk lewat 2 minggu je dari tarikh sepatutnya, dan sekarang dah masuk semester kedua pun. 

Budak depan ni toleh kat aku. 

"Eh! Pinjam pen." Dengan muka kusutnya. Dia memang suka panggil aku EH!

Cepat-cepat carik pen dalam pencilcase ni, kang dia mengamuk pulak.

"Nah." Aku bagi pen biru yang paling berjenama dan paling bermutu tinggi antara pen-pen yang ada dalam pencilcase aku, dengan harapan dia tak kusut lagi.

Dia ambik tapi tak cakap terima kasih pun, takpelah. Nanti bila dia pulangkan pen tu, mesti dia cakap thanks.

Dia tulis satu huruf pada borang di atas mejanya.

Dia toleh ke belakang dengan laju, pen tadi dicampak atas meja aku, "Aku kata pen hitamlah! Hisshhh....!!!!"
Dia bangun sambil mencapai borang, dan berlalu pergi ke meja lain.


BIADAP PUNYA BUDAK!!!




note : kan bagus kalau ada kawan nama Ilham, kalau nak tulis cerpen bole cari dia...

1 ulasan: