28 Julai, 2011

Tanda-Tanda Awal Si Dia Berubah Hati

  Hari ni nak kongsi beberapa ciri-ciri yg dapat anda kenalpasti melalui perlakuan pasangan anda yg sudah tidak menyayangi anda lagi. Kalau terasa mcm ada ciri-ciri di bawah pada pasangan anda, lebih baik berjaga-jaga dan memulakan persediaan mental & fizikal sekiranya anda & pasangan berpisah kelak :



Time si dia sayang kat anda : Apabila anda menceritakan sesuatu perkara, si dia sangat ingin tahu sehingga bermacam-macam soalan akan ditanya. Detail sungguh dia nak tahu. Cerita nak pergi toilet pun dia tanya kenapa nak kena pergi toilet? Hahahaha...ini contoh saja.
Time si dia dah tak sayang : "You niee...I penatlah hari-hari dengar cerita you pasal budak-budak office you. Esok-esok jelah cerita lagi." Lagi satu kena notice, mata si dia tidak lagi memandang wajah anda. Si dia lebih berminat memandang kucing yg sedang melintas jalan, atau mamak yg mengambil order makan di kedai makan.

Time si dia sayang kat anda : Ada saja waktu lapang lepas kerja/kuliah untuk dihabiskan dengan anda. Kadang-kadang anda tertanya-tanya yang dia ni tak lepak dengan kawan-kawan dia lagi ke?
Time si dia dah tak sayang : "Minggu ni I banyak dateline lah kat office. Kena overtime. Hujung minggu ni I teman emak I pergi kenduri kahwin. Tengoklah next week kalau I free, kita keluar, tapi tak janji tau."

12 Julai, 2011

Kenapa mesti ada Diari?

 Topik hari ini adalah DIARI. Apakah itu DIARI atau dlm bahasa omputehnya dieja dgn DIARY tp sebutannya sama je. Korang pernah ada diari tak? Ada orang yg tulis diari masa kecik2 dulu, ada jugak yg masih ada diari smpai dah dewasa pun. Ada jugak dah tua-tua pun masih ada diari. Diari yg dimaksudkan di sini adalah diari yg berbentuk peribadi, bukan diari harian kerja-kerja pejabat yang padat dgn jadual kerja (kalau padat sgt laaa...)
  Kalau zaman dulu, diari tu kebiasaannya ditulis dalam buku-buku note. Nak cantik sikit..bajet lebih sikit lah beli buku yg depan colour-colour gmbar Snow White ke. Nak secure sikit, diari tu mesti nak ada mangga, siap ada kunci dengan kata laluan pelbagai. Taknak kasik orang bacalah katakan. Diari zaman sekarang, tak payah buku note sgt sebab orang dah pakai notebook dah. Agak-agaknya zaman Hang Tuah dulu, diorang tulis diari kat mana? Urrmmm...diorang ada diari ke?

06 Julai, 2011

Kota Keriangan!

  Entry kali ni nak menceritakan pengalaman ke2 aku pergi Genting Highland..hihiii..kpd yg belum pernah pergi Genting tu..jgn jealous. Nanti aku bawak pergi sana ya kalau duit kita banyak.
  Baik aku start cerita dari mula. Pergi Genting ni tak rancang awal pun, sebab sebenarnya nak pergi bercuti kat pulau lah konon. Tapi, disebabkan bajet 2011 yg tak berapa nak bajet sangat tu telah menjadikan percutian ke pulau ditukar ke Genting Highland saja. Jimat kos katanya.
  Maka, pagi-pagi tu berangkat lah ke Genting bersama-sama adik dan abang aku pada jam 8.00 pagi. 3 orang pun havoc jugak nak pergi sana. Start dari pagi berebut bilik air, sampai masuk kereta pulak, aku & adik aku berebut nak duduk depan. Semua pun berebut. Sampai nak salam mak aku pun berebut lagi.
  Kebetulan pagi tu hujan sgt lebat di sekitar Selangor. Jalan jam. Tapi, kitorang tiba juga di Stesen Kereta Kabel Skyway kt Genting tu jam 10.30 pagi. Hujan memang lebat. Sejuknya cecah kat tulang rawan aku sikit. Walaupun ni adalah kali ke2 aku jejakkan kaki kt Genting, tapi ini merupakan kali pertama aku naik kereta kabel ni. Sebab 1st time aku pergi sana pada tahun 2009, bendaklah ni semua tgh under construction.
  Kalau diberi peluang lagi sekali naik benda ni, aku rela jalan kaki sampai atas. Memang taklah aku nk naik kereta kabel ni lagi. Tapi, pagi tu disebabkan hujan yg sgt lebat, kabus pun tebal je. So pemandangan sekitar gunung-ganang, gaung-maung, lurah dendam tak kelihatan sgt pada pagi itu. Tapi, aku dpt rasakan tekanan udara kt telinga aku ni memang tinggi betol nak sampai Genting Highland dgn kereta kabel ni. Rasa dekat 20 minit perjalanan nak sampai atas tu, dapat pulak adik beradik aku yg kuat menyakat aku yg gayat tapi ala-ala cover macho ni, aku rasa mcm separuh nyawa aku menahan debaran yg menusuk-nusuk di segenap ruang kereta kabel tu. Time-time tulah adik & abang aku nk bergambar kat tepi-tepi gaung. Time tu jugaklah diorang nak tolak aku kat pintu kabel. Nak buat-buat pengsan pun ada jugak masa tu.

01 Julai, 2011

Edisi Khas : Sponge Bob Square Pants

Assalamualaikum wbt,



  Mood hari ni tiba terkenang kat Spongebob Squarepants! Kisah kartun kesayangan aku! Biarlah hari ni rasa mcm budak-budak tak matang. Dah korang pun baca blog aku, maka baca jelah sampai habis. Sebab tadi terbaca kat Mastika sikit info pasal kartun ni. Baru aku tahu umur Spongebob dah 24 tahun. Aku tengok Spongebob tu mcm budak-budak je, lagi-lagi kalau dia boleh layan kepala si Patrick yg tingtong tu. Patrick tu merupakan spesies tapak sulaiman sebenarnya. Kalau korang bukan peminat siri kartun Spongebob ni, baik jgn sambung baca post ni, nanti muntah hijau sebab aku cerita psl Spongebob mcm syok sendiri. Lantaklah! Aku bukan tulis kat blog korang pun..huhu...

Inilah Patrick, kawan baik Spongebob!

  Sambung balik ~ Spongebob ni seorang yg sgt berdedikasi dgn kerja..sampaikan Encik Krab kena saman dengan Majlis Perbandaran Bikini Bottom sebab ada sorang pekerja yg bernama Spongebob tak pernah ambil cuti sepanjang berkhidmat di Krusty Krab.

Cantik tak tempat kerja Spongebob?
  Tapi, ada satu makhluk spesies sotong kurita ni memang menyampah betul dekat Spongebob dan kawan baiknya, si Patrick.


  Memang muka SQUIDWARD ni mintak kaki sikit. Nak dijadikan cerita, sotong kurita ni pulak, rumah dia betul-betul kat tengah antara rumah Patrick & Spongebob


  HAAAAAA...korang tengok tu. Kiri sekali, rumah Patrick yg bulat separuh tu. Sebab Patrick tu tapak sulaiman jer. Dia memang hidup bawah batu agaknya sebab rumah dia tu sebenarnya mcm bawah tanah. 
  Who Live In  A Pineapple Under The Sea?
Sponge Bob Square Pants!
  Yg rumah lagi satu tu, memang mcm muka Squidward sikit..hehehee...
  Tapi, kadang-kadang aku pun stress jugak dapat jiran kiri kanan macam Spongebob & Patrick ni..hehehee..

  Belum habis lagi pasal Squidward ni sebab dia ni adalah rakan kerja Spongebob di Krusty Krab..hahaha..(jgn gelak kalau tak paham)

  Oh ya! Bagi sesiapa yg tak tahu..atau tak berkesempatan bertemu dengan parent Spongebob dalam tv, korang mesti tak pernah terfikir rupa kedut tua parent Spongebob ni.

  Sambung cerita psl Spongebob balik! Hobi dia menangkap obor-obor bersama Patrick. Obor-obor tu konon-konon mcm tangkap rama-rama lah kalau kat atas darat ni. Aku lupa nak mention kat korang yg tak tahu apa-apa psl Spongebob. Sebenarnya semua kejadian-kejadian di atas yg aku ceritakan ni berlaku jauh di dasar laut. Sebuah bandar yg bernama Bikini Bottom yg ada mcm-mcm hidupan laut. Tapi, aku terfikir jugak mcmmaner sponge kuning tu boleh berada bersama-sama hidupan laut? Hihihihihiii....
  Di tempat kerja Spongebob ni, Spongebob ditugaskan untuk menyediakan resepi rahsia Encik Krab yg bernamaaaaaaa.....


  Benda ni lah yg menjadi kegilaan penduduk di Bikini Bottom. Aku yg tengok cerita ni pun terdetik jauh di sudut hati nak mkn KRABBY PATTY yg sedaaappppp sangaatttttt ni. Boleh lawan Double Cheese tak?? Heheeheee...
  Disebabkan resepi rahsia dari Encik Krab yg sgt rahsia ni, ada sorang musuh dia yg kecik molek sibuk nak curi KRABBY PATTY yg sedap ni

  PLANKTON nama dia. Tengok jela tuh. Tak padan dengan kecik tapi tak pernah putus asa. Sebenarnya PLANKTON ni dulu bestfriend dengan Encik Krab. Pasal perebutan kuasa si PLANKTON yg gila kuasa sgt ni, mereka pun berselisih pendapat dan bergaduh

Comel kan mereka masa kecik-kecik dulu???
  Si PLANKTON ni memang tak kering dengan idea-idea jahat untuk merampas resepi KRABBY PATTY yg sedap tu...

Oklah..sebenarnya banyak lagi nak cerita psl Spongebob ni. Kalau korang nak tahu lebih lanjut psl Spongebob, boleh comment je bwh ni. Sebab korang memang tak tahu betapa addictnya aku dekat sponge kuning ni. Tu belum masuk aku cerita pasal Spongebob yg dah ambik ujian memandu sebanyak beratus ribu kali tapi tak pernah lulus. Hihihi...kesian spongebob. Diorang memandu bot tau kt dasar laut tu. 


  Hihihihiii...dah la. Esok pun tak habis nak cerita psl Spongebob ni. Aku pun tak tahu kenapa aku suka sgt dekat Spongebob ni? Mungkin ideologi cerita ni kena dengan jiwa muda aku kot. 

  Tu jer. Rasa tak fair pulak kat kartun-kartun lain sebab ada lagi kartun yg aku suka, tapi Spongebob la yg plg aku syg..(tak boleh blah ayat)


 








note : percubaan pertama masukkan gambar dalam post  =)